Ana içeriğe atla
Image
Manşet Yatay Görseli
Share

'Nişasta bazlı' rant kokusu

Resmi Gazete’de 29 Haziran Çarşamba günü yayınlanan 27979 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla, nişasta bazlı şeker kotasının yüzde 50 arttırılması kararlaştırıldı.

İçerik Alınlık Resmi

Resmi Gazete’de 29 Haziran Çarşamba günü yayınlanan 27979 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla, nişasta bazlı şeker kotasının yüzde 50 arttırılması kararlaştırıldı.

Kararda, “2010-2011 pazarlama yılında nişasta kökenli şekerler için Şeker Kurulu tarafından 244.400 ton olarak belirlenen kotanın yüzde 50 oranında artırılması; Sanayi ve Ticaret Bakanlığının 11/1/2011 tarihli ve 44 sayılı yazısı üzerine, 4634 sayılı Şeker Kanununun 3 üncü maddesine göre, Bakanlar Kurulu’nca 31/1/2011 tarihinde kararlaştırılmıştır” denildi.

'ŞEKER PANCARI BİTİRİLMEK İSTENİYOR'
Konuyla ilgili Birgün’e konuşan Eski Organik Tarım Derneği ve yeni kurulacak olan Organik Tarım ve Gıda İzleme Derneği’nin genel sekreteri ziraat mühendisi Kemal Kurtul: “Bu şeker pancarını yok etme girişimidir” dedi. Kurtul, “Şu an Türkiye’nin şeker pancarından şeker üretme kapasitesi 3 milyon 150 bin tondur. Pancara konan kotayla birlikte bu miktar 2 milyon 244 bin ton civarında kaldı. Şeker fabrikaları yüzde 60’lık kapasiteyle çalışıyor; çoğu kapanma aşamasına geldi, bu fabrikaların yöneticileri sıkıntılarını belirtmesine rağmen hükümet teşvik etmiyor. Türkiye’nin bir gram NBŞ’ye ihtiyacı olmadığı halde kota konmuyor buna aksine kapılar aralanıyor. Türkiye ekonomik olarak büyük kayıplara uğruyor” açılamasını yaptı.

İDDİA: BAŞBAKAN, BUSH'A SÖZ VERDİ
Cargill firmasının tekel durumunda olduğunu ve Pendik Nişasta fabrikasında Ülker’le birlikte ortak çalıştığını belirten Kurtul, “Pendik Nişasta’nın kapasitesi 110 bin tondur. Tekel durumundadırlar. Başbakanla çok yakın ilişkileri var. 2004’te Başbakan'ın Bush’un isteğiyle Cargill yetkilileriyle görüştüğü ve NBŞ kotasının artacağı sözü verildiği şeklinde çıkan haberlerin doğruluğu bu gelişmelerle de ortaya çıkmaktadır" ifadelerini kullandı. Kurtul, kotada ise bir yanıltmaca olduğunu ileri sürdü: “2010’da Türkiye'de de  244 bin ton NBŞ üretilecekken 550 bin ton üretilmiş. Burada denetim dışı üretim var ya da hükümet buna göz yumuyor. Gıda sanayinin sıvı şekere ihtiyacı var deniliyor ama bu doğru değil. Konya Şeker Fabrikası yılda 200 bin ton sıvı şeker üretme kapasitesine sahip ve üretebiliyor da.”

NBŞ bir yapay tatlandırıcıdır
Bu yapay tatlandırırcıdır, mısır nişastasından birtakım işlemlerden sonra elde ediliyor. Kirli bir sanayi olmakla birlikte insan fizyolojisine uygun olmadığı tıbben sabittir. Kana karışınca doygunluk hissi yaratmaz ve iç organlarda yağ biriktirir. Obezitenin temel nedeni olduğu söylenmektedir. Alkolden sonra karaciğerde siroza neden olan ikinci maddedir.
Share
İlgili Eğitim