Ana içeriğe atla
Image
Manşet Yatay Görseli
Share

Pınar Selek'in beraat kararına savcılık itiraz etti

Mısır Çarşısı patlaması davasında müebbet hapis cezasıyla yargılanan ve geçtiğimiz Çarşamba günü yapılan duruşmada hakkında üçüncü kez beraat kararı verilen Pınar Selek için savcılık tekrar devrede.

İçerik Alınlık Resmi

Mısır Çarşısı patlaması davasında müebbet hapis cezasıyla yargılanan ve geçtiğimiz Çarşamba günü yapılan duruşmada hakkında üçüncü kez beraat kararı verilen Pınar Selek için savcılık tekrar devrede.

Mısır Çarşısı patlamasının faili olarak yargılanan Pınar Selek ve Abdülmecit Öztürk hakkında verilen 3’üncü beraat kararına, Cumhuriyet Savcısı Nuri Ahmet Saraç itiraz etti. İtiraz dilekçesini sunan Savcı Saraç, İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi’nin gerekçeli kararını da talep etti. Savcı Saraç’ın gerekçeli kararın kendisine ulaşmasının ardından, itiraz gerekçelerini de açıklayacağı öğrenildi.

Yargıtay 9. Dairesi, Selek hakkındaki beraat kararını bozarak ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasıyla yargılanmasına karar vermişti. İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 9 Şubat’ta görülen ilk duruşmada ‘beraat kararına’ ısrar etmişti. Savcı Saraç, mahmekenin kararını temyiz ettiğini bildiren dilekçesini dün akşam mahkemeye bildirdi. İtiraz dilekçesini sunan Savcı Saraç, İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi’nin gerekçeli kararını da talep etti. Savcı Saraç’ın gerekçeli kararın kendisine ulaşmasının ardından, itiraz gerekçelerini de açıklayacağı öğrenildi. Savcının kararı temyiz etmesi nedeniyle Selek ve Öztürk hakkındaki dosya Yargıtay Ceza Genel Kurulu’na önümüzdeki günlerde gönderilecek.

22 üyeden oluşan Yargıtay Ceza Genel Kurulu, İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından verilen direnme kararını inceleyecek. Genel Kurul, yerel mahkemenin verdiği ‘beraat kararını’ onaylarsa Selek ve Öztürk’ün beraat kararı kesinleşmiş olacak. Ancak Genel Kurul, yerel mahkemenin kararını bozarsa, Selek ve Öztürk yargılanmasına yeniden başlanacak. Yerel mahkemenin, Genel Kurulun bu kararına ‘direnme hakkı’ bulunmuyor. Yerel mahkeme 4’üncü yargılama sürecinden sonra kararını açıklayacak.

İtiraz etmese bir haftada kesinleşecekti.
13 yıllık yargı süreci şimdi devam edecek. Savcı eğer yerel mahkemenin beraat kararına itiraz etmeseydi, bir hafta sonunda Selek'in özgürlüğü kesinleşecekti. Ancak savcının itirazı nedeniyle dava dosyası tekrar Yargıtay Ceza Genel Kurulu'na gidecek. Yargıtay Ceza Kurulu beraat kararını onaylayacak ya da bozacak. Ancak Yargıtay Ceza Kurulu daha önceki kararında Pınar Selek'in bombayı koyduğu ve müebbet hapisle cezalandırılmasını istemişti. Bu Pınar Selek'i üzecek bir karar çıkma olasılığını oldukça güçlendiriyor. Yargıtay kararı yine bu yönde bozarsa yeniden yargılama başlayacak ve yerel mahkemenin bu karara direnme hakkı yok.

YARGITAY’DAN BİRİNCİ BOZMA 

Mısır Çarşısı patlaması davasında İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanan Pınar Selek, patlamaya bombanın mı yoksa LPG’nin mi neden olduğunun kesin tespiti yapılamadığı gerekçesiyle beraat etmişti. Yargıtay 9. Ceza Dairesi bu kararı bozmuş ve mahkemenin hüküm kurmasını istemişti. Bunun üzerine yapılan yargılamada yine patlamanın nedeninin belirlenemediği görüşünü tekrarlayan Mahkeme, Selek’in yine beraatına karar vermişti.

YARGITAY’DAN İKİNCİ BOZMA 

Dosyanın ikinci kez gittiği Yargıtay, Pınar Selek, Abdülmecit Öztürk, Heval Öztürk ve Kadriye Kübra Sevgi için “müebbet hapis istemiyle yeniden yargılansın" demişti. Yargıtay, Maşallah Yağan’ın ise ‘patlayıcı madde bulundurmak’ suçundan 3 yıldan 8 yıla kadar hapis cezası istemi ile yeniden yargılanmasını istedi.

YARGITAY BAŞSAVCILIĞI, DAİRENİN KARARINA İTİRAZ ETTİ 

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı ise Daire'nin bu kararına Pınar Selek ve Abdülmecit Öztürk açısından itiraz etti. Başsavcılığın itirazında, diğer sanık Abdülmecit Öztürk'ün, polis ifadesini kabul etmemesi üzerine alınan ek ifadesinde, eylemi Pınar'la birlikte gerçekleştirdiklerini söylediği, sanık Öztürk'ün bu şekildeki ifadelerinin yan delillerle desteklenmedikçe bir "ikrar" olarak kabul edilemeyeceği belirtildi. Başsavcılık, bu nedenle İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesinin beraat kararının yerinde ve doğru olduğunu savunarak, Yargıtay 9. Ceza Dairesinin bozma kararının kaldırılmasını istedi.

YARGITAY CEZA GENEL KURULU ‘BOZMA KARARI’ YERİNDE DEDİ 

Başsavcılığın itirazını değerlendiren Yargıtay Ceza Genel Kurulu, 9. Dairenin bozma kararının yerinde olduğuna hükmetti.

MAHKEME DİRENDİ 9 Şubat'ta yapılan duruşmada mahkeme Pınar Selek ve Abdülmecit Öztürk'ün beraat kararında direndi.

http://www.radikal.com.tr/Radikal.aspx?aType=RadikalDetayV3&ArticleID=1039656&Date=11.02.2011&CategoryID=77


Pınar Selek Bir Kez Daha Beraat Etti

İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi Pınar Selek hakkındaki beraat kararında direndi. Yargıtay Ceza Genel Kurulu'nun hakkındaki beraat kararını bozarak ömür boyu hapse çarptırılmasını istediği Pınar Selek ve dört kişinin yeniden yargılandığı dava 22 Haziran'a ertelendi.

Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nin beş sanık için verilen hükmü ikinci kez bozmasının ardından, sosyolog Pınar Selek'in de aralarında bulunduğu beş kişi için başlayan yeniden yargılamanın ikinci duruşması bugün İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü.

Mahkemeye göre, Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nin beraati bozan kararına Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yaptığı itirazı Yargıtay Ceza Genel Kurulu'nun reddetmesi direnme kararı almaya engel değil.

Mahkeme Pınar Selek ve Abdullah Mecit Öztürk hakkındaki beraat kararında direnilmeye, Kadriye Fikret Sevgi, Heval Öztürk ve Maşaallah Yağan hakkında bozma ilamına uyulmasına, Abdullah Mecit Öztürk ve Heval Öztürk'ün duruşmada hazır edilmeleri için kendilerine yazı yazılmasına karar verdi.

Mahkeme, kendi yetkisi açısından, kararda "Aksinin kabulü yerel mahkemelere CMK 307. maddesi uyarınca tanınan direnme hak ve yetkisinin yok sayılması anlamına gelir ki bu husus yasanın ruhuna evrensel hukuk prensiplerine ve ceza yargılamasının yüz yüzelik ilkesi ve temel amacına aykırıdır" açıklamasına yer verdi.

Beşiktaş Adliyesi'ndeki duruşmaya Almanya'da bulunan Pınar Selek katılmadı. Selek'i mahkemede babası ve avukatı olan Alp Selek temsil etti.

Selek'e uluslararası destek

Duruşmayı Alman yazar Günter Wallraf, Almanya Pen Uluslararası Yazarlar Birliği Başkanı Christa Schuenke, AB- Türkiye Karma Parlemento Komitesi Eş Başkanı Helene Flautre, Avrupa Parlamenteri Barbara Lochbihler, yazar Yaşar Kemal, öldürülen gazeteci Hrant Dink'in eşi Rakel Dink, Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Başkanı Süleyman Çelebi, köşe yazarı Yıldırım Türker, oyuncu Lale Mansur, gazeteci Oral Çalışlar, ÖDP Genel Başkanı Alper Taş, oyuncu Mustafa Alabora, yazar Adalet Ağaoğlu, Karin Karakaşlı, Prof. Ahmet İnsel ve BDP milletvekili Akın Birdal da izledi.

Duruşmadan önce yaklaşık 50 kişilik grup, adliye önünde basın açıklaması yaptı. Üzerinde Pınar Selek'in fotoğrafının bulunduğu "Hep tanığız hala adalet bekliyoruz" yazılı dövizler taşıyan grup adına AB-Türkiye Karma Parlamento Komitesi Eşbaşkanı Helena Flautre açıklama yaptı. Flautre, "Pınar Selek, işkencenin sistematik olduğu bir polis devleti döneminde PKK ve Kürt sorununu anlama isteğini çok pahalıya ödüyor. Selek'in bugün yeniden beraat etmesini bekliyoruz" dedi.

Yargıtay 'müebbet' demişti

Mısır Çarşısı patlaması davasında İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanan Pınar Selek, patlamaya neyin neden olduğunun kesin tespiti yapılamadığı gerekçesiyle beraat etmişti. Yargıtay 9. Ceza Dairesi bu kararı bozmuş ve mahkemenin hüküm kurmasını istemişti. Bunun üzerine yapılan yargılamada mahkeme kararında direnmiş ve bir kez daha Selek'in beraatına karar vermişti.

Dosyanın ikinci kez gittiği Yargıtay, Selek için "müebbet hapis istemiyle yeniden yargılansın" demişti. Pınar Selek'in avukatlarının istemi üzerine Yargıtay Başsavcılığı karara itiraz etmiş ve dosya Yargıtay Ceza Genel Kurulu'nca incelenmişti. Yargıtay Ceza Genel Kurulu, 9. Ceza Dairesi'nin kararını onaylamıştı.

AİHM'e başvurmuştu

Selek, Yargıtay'ın kararının ardından "yeniden adil bir şekilde yargılanma" ve "manevi tazminat" talebiyle Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) başvurmuştu. "Adil yargılanmadığı" ve "işkenceye maruz kaldığı" gerekçesiyle başvuru yapan Selek, AİHM'ye sunduğu dilekçesinde, "Yargının bağımsızlığı ve tarafsızlığı ilkesi ihlal edildi. Yasadışı oluşturulan delillerle yargıya müdahale edildi" demişti.

http://bianet.org/bianet/diger/127780-pinar-selek-bir-kez-daha-beraat-etti

 


 

"Hala Hukuku Savunan Mahkemelerin Direnebildiğini Gördük"

Sevinç yaratan Pınar Selek kararıyla ilgili Alp Selek, "Hukuk dışı uygulamalara karşı, hala hukuku savunan mahkemelerin direnebildiğini gördük'; avukat Belen, "Karar bir daha bozulursa, usuli anlamda buradaki mahkemenin artık direnme hakkı yok" dediler.

İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nin sosyolog Pınar Selek hakkında 3. kez beraat kararı verdiği duruşma öncesinde ve sonrasında Türkiye'den ve yurtdışından pekçok kişi Selek'i desteklediklerini ifade etti.

Duruşmadan önce adliyenin önünde toplanan grup İngilizce, İtalyanca, Almanca, Fransızca ve Türkçe açıklamalar yaptı. Açıklamalarda "Pınar Selek kamuoyu önünde aklanmıştır. Asıl yargılanması gerekenler onu ısrarla cezalandırılmasını isteyenlerdir" denildi.

Avukatlar mahkemenin direnmesini, savcı uymasını istedi

Duruşmada Pınar Selek'i yaklaşık 30 kadar avukat temsil etti. Mahkemede konuşan Selek'in avukatlarından Bahri Belen, yargıtayın mahkemenin vermiş olduğu beraat kararının bozmasının siyasal ve hukuka aykırı bir eylem olduğunu iddia etti ve mahkemenin kararında direnmesini talep etti.

Selek'in babası ve avukatı Alp Selek, "Pınar'ın üzerinde bomba buluncu diyorlar, ama böyle değil" dedi ve elindeki bilirkişi raporlarını mahkemeye sundu. Avukat Ayhan Erdoğan, duruşma salonunda kurulan beyaz perde üzerinde Mısır Çarşısı'nda patlamaya neden olan şeyin neden bomba olmayacağını görüntülerle açıkladı.

Avukat Akın Atalay, Cumhuriyet Başsavcılığı'nın çok istisnai bir yetki kullanarak yargıtayın kararına itiraz ettiğini, ancak bu itirazın bile okunmadığını iddia etti ve "Mahkemenin uyup uymayacağına karar vereceği Ceza Genel Kurulu kararı buna dayanıyor." diye konuştu.

Cumhuriyet Savcısı Nuri Ahmet Saraçoğlu ise Yargıtay Ceza Dairesi'nin Selek için müebbet hapis cezasıyla cezalandırılması gerektiği yönündeki bozma kararına uyulmasını talep etti.

Avukat Atalay: Beklentimiz savcının kararı temyiz etmemesi

Duruşmadan sonra mahkemenin kararı ile ilgili bianet'e konuşan Selek'in avukatlarından Akın Atalay, mahkemenin bugünkü kararının Mısır Çarşısı patlaması olarak bilinen iddia konusu eylemle ilgili olduğunu belirtti ve şöyle dedi:

"Aslında beklenen bir karardı. Hukukun gereği olan ve devletin yazdığı yasaya uygun bir karar. Ancak, yaşanan süreç öylesine haksız ki çıkması gereken bu normal karar bile bizi sevindirdi. Beklentimiz, savcının bu kararı temyiz etmemesi."

Belek: Bu karar da bozulursa mahkeme direnemez

Beraat kararının Yargıtay Ceza Genel Kurulu'nda son kez bozulması halinde mahkemenin direnme hakkının bulunmadığı ve Selek'in müebbet hapisle cezalandırılabileceği belirtildi.

Mahkemenin verdiği kararın Yargıtay Ceza Genel Kurulu'na gideceğini belirten Belen, "Kurul bu direnme kararı üzerine bir karar verecektir. Eğer, bu kararı onama şeklinde olursa orada bu beraat kararı kesinleşecektir. Ama direnmenin yanlış olduğu yönünde görüş bildirip kararı bozarsa, usuli anlamda buradaki mahkemenin artık bu bozma kararına direnme hakkı yoktur." dedi.

Alp Selek: Hala hukuku savunan mahkemeler olduğunu gördük

Pınar Selek'in avukatı olan babası Alp Selek, ''hukuk dışı uygulamalara karşı, hala hukuku savunan mahkeme üyelerinin direnebildiğini ve hukuku hayata geçirebildiğini bugün gördük'' dedi ve devam etti:

Bir de şunu düşünelim: Avukatı olmayan ve etrafı olmayan kaç tane genç, çocuk, insan böyle savunmasız mahkum oldu ve yıllarca hayatları söndü gitti. Bu bakımdan bizim hukukta, bu iktidarınki gibi değil de bir hukuk devrimi yapılması gerektiğine inanıyorum.''

http://www.bianet.org/bianet/ifade-ozgurlugu/127792-hala-hukuku-savunan-mahkemelerin-direnebildigini-gorduk

Share
İlgili Eğitim