Ana içeriğe atla
Image
Manşet Yatay Görseli
Share

Sığınmaevinde kadına toplumsal ayrımcılık

Sığınmaevi Yönetmeliği, kadınlar bir sığınağın farklı bölümlerine yerleştirilecek şekilde revize ediliyor. Gruplar: "Engelli", "fuhuşa itilmiş", "ekonomik güçlük yaşayan", "çocuklular"...

İçerik Alınlık Resmi

Sığınmaevi Yönetmeliği, kadınlar bir sığınağın farklı bölümlerine yerleştirilecek şekilde revize ediliyor. Gruplar: "Engelli", "fuhuşa itilmiş", "ekonomik güçlük yaşayan", "çocuklular"...

siginma evi
Şiddete maruz kalan ve şiddetten kaçan kadınların sığınaklara başvurduklarında, sığınağa kategorize edilerek yerleştirilmesine dair daha önce de yürütülen tartışmalar yeniden gündeme geldi. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Sığınmaevi Yönetmeliği'nde değişikliğe hazırlanıyor.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, geçen ağustos ayında Van Valisi ile yaptığı görüşme sonrasında gazetecilerin kadın sığınaklarına dair sorularını yanıtlayarak sığınakların kendi içinde ayrı birimlere ayrılacağına dair çalışmaların sürdüğünü söylemişti. Şahin, "Bizim yapmaya çalıştığımız şey, her bir grubu kendi içerisinde yürütecek modeller oluşturmak. Kendi içinde sınıflandıracağız bunları. Daha sonra size detayli şekilde size bilgi veririz" demişti.

O dönemde, "seks işçiliği yapan kadınların sığınaklarda ayrı odalara yerleştirileceği"ne dair çıkan tartışma bugünlerde yeniden gündeme gelirken, bakanlığın kadınları "engelli", "fuhuşa  itilmiş", "ekonomik güçlük yaşayan" ve "çocuklular" şeklinde kategorize edip farklı bölümlere yerleştirmeyi planladığı öğrenildi.

Bakanlık tarafından üstünde çalışmaların sürdürüldüğü Sığınmaevi Yönetmeliği ile ayrıca, belediyelerin keyfi olarak kadın sığınağı açmama tercihlerinin de önüne geçilmek isteniyor. 50 binin üstünde nüfusu olan yerlerde belediyeler tarafından “sığınmaevi açılabilir” ifadesi “açılır” şeklinde değiştirilecek.

Bakanlığın daha önce sivil toplum örgütleriyle yaptığı toplantıda Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu (SHÇEK) yetkilileri, “diğer kadınları da fuhşa yönlendirirler” gerekçesiyle fuhuş sektöründen gelen kadınların sığınaklarda farklı bölümlerde kalmasını önermiş, kadın örgütleri “tecrit ve ötekileştirme” diyerek öneriye karşı çıkmıştı.

İlgili Dosyalar:

  1. siginma evi [JPG] [15.68K]
Share
İlgili Eğitim