Ana içeriğe atla
Image
Haber yatay görseli
Share

Spastikler Fedrasyonu 04 Eylül 2012 Dünya Spastikler Günü Basın Açıklaması

4 Eylül 2012'ye denk gelen bugün  Dünya Cerebral Palsy Günü.  Cerebral Palsy (CP)’li bireylerin hayatını değiştirecek çok özel ve önemli  bir gün. Bu eşsiz günün teması ise "1 Dakikada Dünyamı Değiştir."

4 Eylül 2012'ye denk gelen bugün  Dünya Cerebral Palsy Günü.  Cerebral Palsy (CP)’li bireylerin hayatını değiştirecek çok özel ve önemli  bir gün. Bu eşsiz günün teması ise "1 Dakikada Dünyamı Değiştir."

Dünyada Cerebral Palsy ile yaşayan 17 milyon insan var. 350 milyon insan ise Cerebral Palsy sendromlu bir çocuk veya yetişkinle yakın ilişki de. Ülkemizde de toplam 8,5 milyon özürlünün yaklaşık yüze onunu spastik bireyler oluşturmaktadır. Cerebral Palsy, bebek ve çocuk beyninde oluşan bir hasara bağlı kalıcı duruş, hareket ve denge kusuru olarak tanımlanmaktadır. . Beyindeki zedelenme ilerleyici değildir, ancak çocuğun yürüme, denge kurma ve hareketlerindeki güçlük zamanla artabilmektedir. . Bununla birlikte, beyin veya beyinciğin sağlam kalmış alanlarında eğitim ve rehabilitasyon uygulanarak bu alanlara işlevsellik kazandırılabilmektedir. . Yani, halk arasında 'spastik çocuk' olarak bilinen Cerebral Palsy'li çocukların, doğru bakım, tedavi ve eğitimle yaşamlarını diğer bireyler ile birlikte, toplumla iç içe bir şekilde “eşit ve onurlu” bireyler olarak sürdürebilmeleri mümkündür. .

 Spastik Çocuklar ve Erişkinler Dernekleri Cerebral Palsy Federasyonumuz, bütün spastik bireylerin sosyal, ekonomik,kültürel,sportif,hukuki ve mesleki yönden toluma ve çalışma hayatına kazandırılması ,ortak hak ve menfaatlerinin korunması   amacı ile, 2005 yılında kurulmuştur. . 'Cerebral Palsy' alanında toplumda farkındalık yaratan önemli kurumsal ve sivil toplum çalışmalarına imza atan Federasyonumuz, Amerika ve Avustralya'da başlatılarak hızla dünya ülkelerine yayılan "World CP Day" (Dünya Cerebral Palsy Günü) farkındalık kampanyasına da ülkemizde öncülük ederek ulusal ve uluslar arası düzeyde destek vererek kampanyanın Türkiye'de de yaygınlaşmasını hedeflemektedir. . Her yıl Eylül ayının ilk Salı günü olarak belirlenen Dünya Cerebral Palsy Günü, bu yıl 4 Eylül'e denk gelmiştir. . "World CP Day" (Dünya Cerebral Palsy Günü) kapsamında başlatılan kampanyanın adı "Change my World in 1 minute" (1 Dakikada Dünyamı Değiştir) olarak belirlenmiştir. . Söz konusu kampanya içeriğinde; CP'li birey ve ailelerinden 1 dakika uzunluğunda bir video veya metin şeklinde sunulacak önerilerini sunmaları istenmektedir.  

CP’liler için üretilen fikir ve öneriler, 4 Eylül 2012'den itibaren Eylül sonuna kadar CP'li bir insanın hayatında fark yaratmak için sadece 1 dakikasını ayıran herkes tarafından okunup oylanacaktır. . En çok oy alan öneriler ise; Eylül ayı sonunda Paris'te düzenlenecek uluslararası CP panelinde ilân edilecek. Bilimsel yönden de ele alınacak fikirlerin gerçekleştirilebilmesi için çalışmalara başlanacak, CP'li yaşamı kolaylaştırmaya yönelik bu büyük adım ile CP'li bireyler, "biz de varız" diyerek, dünyaya seslerini duyuracaklardır. Ortaya çıkabilecek binlerce yaratıcı proje ve öneri CP'li bireylerin hayatlarında fark yaratacaktır.

Spastik bireylerin hakları için mücadele veren ve bu alanda ülkemizin çeşitli bölgelerinde çalışmalar yapan Spastik derneklerin en üst çatı örgütü olan. Federasyonumuz, Türkiye'deki Cerebral Palsy'li birey ve ailelerini kampanya için önerilerini paylaşmaya; tüm Türkiye'yi ise oy vermeye davet etmektedir. Engellilere ve insan haklarına  yönelik uluslararası sözleşmeler ışığında tüm yasal düzenlemelerin yapıldığı ülkemizde, hala daha toplumsal farkındalık yolunda sıkıntılar yaşanmaktadır. Toplumumuzun %55’i Engellilere acıma hisssiyle  bakmakta, %21’özürlüleri önemsememekte, % 10’u engellileri toplumun sırtında yük olarak görmekte, Toplumun %70,’lik büyük bir bölümü “engelli” komşu istememektedir. Ülkemizde ulaşılabilirlik konusunda gerekli  düzenlemeler tam olarak hayata geçirilmediği için engelliler  toplumsal yaşama eşit bireyler olarak katılamamakta  en temel haklardan yararlanamamaktadırlar.

ENGELLİ BİREYİN SORUNU BİR İNSAN HAKLARI SORUNUDUR,

Çağdaş demokrasi anlayışına göre çağdaş toplumlarda, artık insanların fakir, cahil, engelli, genç, yaşlı, kadın ya da erkek olmaları, onların haklarını kullanmalarını engellememektedir. Bu nedenle, bedensel veya zihinsel engeli olanların sorumluluğu, teorik olarak sadece ailelerine değil, aynı zamanda topluma ve ülke yönetimlerine de düşmektedir.

Engellilerin sorunları salt, ekonomik yaklaşımlarla, maaş bağlamak vb. açılımlarla çözülemez, sosyal, kültürel, siyasal hakları verilmeden, engelliyi birey olarak kabul etmeden, ne yoksulluktan ne de yoksunluktan kurtarabiliriz. Tek başına yasal düzenlemeler, sorunları çözmez, tam tersine sorunların çözümsüzlüğünü de içinde barındırır. Önemli olan o yasaların sokakta ve sokaktaki kişi tarafından ne kadar algılanabildiği ve uygulanabildiğidir. Engelli bireyin yaşadığı sosyal dışlanma, eşitsizlik, ayrımcılık gibi sorunlar, diğer dezavantajlı (çocuklar, yaşlılar, hastalar, etnik, dinsel gruplar v.b.) grupların yaşadıklarından ayrı düşünülemez.

Federasyon olarak bizler; Engellilerin insan hakları hareketinin, genel insan hakları hareketinden ayrı düşünülemeyeceğine inanıyoruz. Diğerini ötekileştirmeden “ya bu, ya şu” yerine “hem o, hem bu” diyebilmeliyiz, Bireyi bireyin, bireyi toplumun, bireyi devletin, karşısında güçlendirmeden, engellilerin kendi daracık kapalı alanlarından, açık toplumsal alanlara çıkmalarına öncülük etmeden, “özgürlüğü” savunmadan “eşitliği” sağlayamayız. Unutulmamalı ki “Herkes Farklı, Herkes Eşit”.

“İnsan hakları” evrenseldir ve engelli insanlar da bu evrenin diğer üyeleri gibi saygın, vazgeçilmez ve asli bir parçasıdır. Politika oluşturma, karar alma ve uygulama süreçlerinde amaçlanan hedeflere ulaşılması, ancak toplumun bilinçlendirilerek, kadınlar ve engelliler lehine karşımıza çıkan tablonun iyileştirilmesi ile olanaklıdır.

Engelli kimliğinin oluşumunda STK’lara önemli görev ve sorumluluk düşmektedir. Türkiye’de engellilere yönelik çalışan dernekler sorunların nedeninden çok sonuçlarıyla ilgilenmekte, kalıcı çözümler yerine yardım isteyen kurumlar haline gelerek günü kurtarmaktadırlar. Diğer STK’lar ve engelli dernekleri bir platform etrafında bir araya gelerek, engelli bireyin insan haklarına ve onuruna saygıyı artıracak politikaların oluşturulmasında etkin bir rol almalıdırlar. Engellilerin insan haklarının tanınması, korunması, güçlendirilmesi ve geliştirilmesi açısından böyle bir işbirliği ivedelik göstermektedir. Engelli bireyin; kendi gereksinimlerini ifade etme, seslerini duyurma, karar alma süreçlerine aktif ve eşit derecede katılma, yani kendi kaderlerini belirleme hakkı vardır.

Bu mücadelede sokaktaki vatandaştan en tepedeki Cumhurbaşkanına kadar, herkese ve her kuruma, siz değerli basın mensuplarına çok büyük görev ve sorumluluk düşmektedir. Sizleri, engellinin insanca yaşayacağı bir ortam yaratmak için yola çıkan “Cerebral Palsy’li bireylerin  açmış olduğu eşitlik ve özgürlük bayrağının  gölgesinde durmaya davet ediyoruz.  Açtığımız bayrağın gölgesinin altında durmayan her bir birey,  Güneş’in kavurucu sıcağı ile yüzleşmek zorunda kalacaktır. Bu nedenle  eşit yurttaşlık mücadelemizde Cerebral Palsy’li bireylerin dünyalarında fark yaratabilmek için engelli bireyin insan hakları mücadelesine yönelik sivil toplum mücadelemize desteğinizi bekliyoruz.

Unutulmamalıdır ki, “Engellilik, bir İnsan Hakları meselesidir”.

Haydi destek ver ; "1 Dakikada Dünyamız Değişsin"

                             

 

SPASTİK ÇOCUKLAR VE ERİŞKİNLER DERNEKLERİ CEREBRAL PALSY FEDERASYONU

Rifat EMEKÇİ

Başkan

Halil HATİP   Başkan Yardımcısı-Akhisar Aksek Spastik Çocuklar Derneği Başkanı

Murat ARSLANHAN Genel Sekreter - Yalova Yeni Yaşam Engelliler Derneği Başkanı

Lale DONDURMACI   Mali Sekreter-Yalova Yeni yaşam Engelliler Derneği YK Üyesi

Berrin GÜRLEYEN   Yön. Kur. Üyesi -Sinop Spastik Çocuklar Derneği Başkanı

Cihan YAVUZ   Soma Spastik Çocuklar Derneği Başkanı

Mustafa DANACI    Kocaeli Çağdaş Engelliler Derneği Başkanı

Nesrin AKBEYİK   Denizli Umut Çocukları Derneği Başkanı

Sabri YALGIN   Bergama Spastik Çocuklar Derneği Başkanı

Share
İlgili Eğitim