Ana içeriğe atla
Image
STGM'den Duyuru
Share

STGM'den yeni yayınlar

STGM Etkin Katilim İçin Sivil Toplumun Gelişimi projesi kapsamında çıkardığı iki yeni kitabi (Sivil Toplum Örgütleri İçin Yönetişim Rehberi, Sivil Toplum Örgütleri İçin Bilişim Rehberi) ve üç kitabın genişletilmiş 2. baskılarını (Türkiye’de Hak Temelli Sivil Toplum Örgütleri,Toplumsal Cinsiyet Eşitliği - Hesaba Katabiliyor muyuz?, Sivil Toplum Örgütleri İçin Hukuk Rehberi) ilginize sunuyor.

STGM Etkin Katilim İçin Sivil Toplumun Gelişimi projesi kapsamında çıkardığı iki yeni kitabi (Sivil Toplum Örgütleri İçin Yönetişim Rehberi, Sivil Toplum Örgütleri İçin Bilişim Rehberi) ve üç kitabın genişletilmiş 2. baskılarını (Türkiye’de Hak Temelli Sivil Toplum Örgütleri,Toplumsal Cinsiyet Eşitliği - Hesaba Katabiliyor muyuz?, Sivil Toplum Örgütleri İçin Hukuk Rehberi) ilginize sunuyor.

Sivil Toplum Örgütleri İçin Yönetişim Rehberi

yonetisim
Yazar: Gürcan Banger

Yayın Tarihi: Temmuz 2011

Gürcan Banger tarafından hazırlanan Sivil Toplum Örgütleri İçin Yönetişim Rehberi'nde STÖ'lerde yönetişimin ilkeleri, kapsamı ve stratejileri ile ilgili açıklamaların yani sıra STÖ'lerde yönetişimin kurulması ve geliştirilmesinde STÖ'nün misyonu, örgütün değerlerinin geliştirilmesi, finansal gözetim, yönetim kurulunun yapısı ve işleyişi ile ilgili konular da ele alınıyor.

Kitap bir STÖ'nün hesap verebilirliğini, güvenilirliğini ve inandırıcılığını kendi bünyesinde kalıcı ve sürdürülebilir kılması için özen gösterilmesi gerekenleri de sade bir dille anlatıyor.

Sivil Toplum Örgütleri İçin Yönetişim Rehberi [625.60 KB]

Sivil Toplum Örgütleri İçin Bilişim Rehberi

bilisim
Yazar: Mutlu Binark, Koray Löker

Yayın Tarihi: Temmuz 2011

Mutlu Binark ve Levent Löker tarafından hazırlanan Sivil Toplum Örgütleri İçin Bilişim Rehberi örgütlere bilişim teknolojilerini kullanırken az da olsa rehberlik edebilmek, ilk elden ihtiyaç duydukları teknik bilgiyi sunabilmek amacıyla hazırlandı.

Kitapta yeni medya ortamının özelliklerinden, bunun STÖ'ler ile toplumsal ve siyasal hareketler tarafından kullanılmasının önemine, bilgisayar ve internet mecrası için gereken teknik bilgilerden, sosyal ağ kullanımına kadar birçok konu ele alınıyor.

Kitap ayrıca internet üzerinden yürütülen bazı başarı örneklerine de yer veriyor.

Sivil Toplum Örgütleri İçin Bilişim Rehberi [31.69 MB]

Türkiye’de Hak Temelli Sivil Toplum Örgütleri (genişletilmiş 2. basım)

hak
Yazar: İrfan Aktan, Serap Öztürk, Zelal Ayman, Ali Fuat Sütlü, Nazmiye Güçlü, Cengiz Çiftçi, Celal İnal, Arzu Kaykı, Yalçın Ergündoğan, Şadiye Dönümcü, İbrahim Vurgun Kavlak, Cihan Uzunçarşılı Baysal

Yayın Tarihi: Temmuz 2011

"Türkiye’de Hak Temelli STÖ'ler - Sorunlar ve Çözüm Arayışları" kitabi aktif STÖ'lerin, kendi kurumsal kapasitelerine, işbirliklerine, kurum içi demokrasiye bakışlarını anlatmaları amacıyla hazırlandı. Kitabın birinci baskısında yer alan yedi farklı alana (toplumsal cinsiyet, cevre ve doğanın korunması, kültür/kültürel haklar ve sanat, gençlik, çocuk, engelliler, insan hakları) 5 farklı alan (HIV ile yasayan bireylerin hakları, hayvan hakları, yaşlı hakları, mülteci hakları, kent hakkı) daha eklendi.

İrfan Aktan, Serap Öztürk, Zelal Ayman, Ali Fuat Sütlü, Nazmiye Güçlü, Cengiz Çiftçi, Celal İnal, Arzu Kaykı, Yalçın Ergündoğan, Şadiye Dönümcü, İbrahim Vurgun Kavlak, Cihan Uzunçarşılı Baysal tarafından hazırlanan kitapta biraz da Türkiye’deki STÖ'lerin neler yaptıklarını, sivil hayata katkılarını gösterelim, STGM olarak, kendi gözlemlerimizin dışındaki sorunlar üzerinde derinleşelim istedik.

Bu kitap için on iki farklı uzman, on iki farklı alanda çalışma yapan STÖ'lerle görüştü. Sivil alandaki mevcut durumu, STÖ'lerdeki değişimi bizzat bu STÖ'lerin aktörleri aktardı.

Türkiye'de Hak Temelli Sivil Toplum Örgütleri (genişletilmiş 2. basım) [2.52 MB]

Toplumsal Cinsiyet Eşitliği - Hesaba Katabiliyor muyuz? (genişletilmiş 2. basım)

cinsiyet
Yazar : İlknur Üstün

Yayın Tarihi: Temmuz 2011

İlknur Üstün'ün  yazdığı, Aksu Bora’nın editörlüğünü üstlendiği "Toplumsal Cinsiyet Eşitliği" kitapçığı Sivil Toplum Geliştirme Merkezi çalışmalarının toplumsal cinsiyet eşitliği bağlamında bir değerlendirmesini içeriyor.

STGM, 2007 yılından itibaren toplumsal cinsiyeti ana akımlaştırması ile tüm çalışmalarının toplumsal cinsiyete duyarlı olmasını hedefledi. Bu bağlamda "Sivil Toplum Kuruluşları İçin Toplumsal Cinsiyet Rehberi" yayınlandı. Rehber ile sivil toplum örgütlerinin kendi çalışma alanlarında cinsiyet eşitliği perspektifini kullanabilmeleri ve rehberin STGM'nin çalışmalarına yol gösterici olması amaçlandı. STGM eğitimler basta olmak üzere tüm çalışmalarıyla toplumsal cinsiyet perspektifini kazanmaya, desteklemeye ve gözetmeye çalıştı.

"Toplumsal Cinsiyet Eşitliği" kitapçığı STGM'nin çalışmalarına odaklanmakla birlikte, dünyadan örnekler, önemli bilgilerle sivil toplum örgütlerinin kendi çalışmalarında dikkate alabilecekleri, yararlanabilecekleri ve kendilerini değerlendirme çabalarına ilham verebilecek bir kaynak.

Toplumsal Cinsiyet Eşitliği - Hesaba Katabiliyor muyuz? (genişletilmiş 2. basım) [407.66 KB]

Sivil Toplum Örgütleri İçin Hukuk Rehberi (genişletilmiş 2. basım)

hukuk
Yazar: Abbas Yalçın, Yasemin Öz

Yayın Tarihi: Haziran 2011

STGM, Hukuk Hattı hizmetini vermeye 2005 yılında başladı. Sivil toplum örgütlerinden web sitesi aracılığıyla gelen sorular o dönem Hukuk Hattı’nın koordinatörlüğünü yürüten Av. Orhan Kemal Cengiz tarafından yanıtlandı. Cengiz bu soru ve yanıtları sivil toplum örgütleriyle ilgili mevzuatı da ekleyerek 2007 yılında Sivil Toplum Kuruluşları İçin Hukuk El Kitabı haline getirdi.

Altı yıldan bu yana web sitesi aracılığıyla bize ulasan sorulardan toplam 200'une kitapta yer verdik. 208 sorunun 171'i kitabin ilk versiyonunda yer aldı, yeni versiyonda ise toplam 29 yeni soru bulunuyor. Kitabin ikinci basımında yer alan yeni 29 soru 2008'den bu yana Hukuk Hattı Koordinatörlüğünü yürüten Av. Yasemin Öz tarafından yanıtlandı. Av. Abbas Yalçın ve Av. Yasemin Öz kitabin yeni versiyonunu hazırlamak üzere daha önceki versiyonda bulunan tüm soruların yanıtlarını ve mevzuat bölümlerini gözden geçirip güncelledi. Abbas Yalçın kitabin editörlüğünü üstlendi.

Sivil Toplum Örgütleri İçin Hukuk Rehberi (genişletilmiş 2. baskı) [3.24 MB]

İlgili Dosyalar:

  1. yonetisim [JPG] [7.53K]
  2. hak [JPG] [7.49K]
  3. cinsiyet [JPG] [9.74K]
  4. hukuk [JPG] [7.42K]
  5. bilisim [JPG] [4.65K]
Share
İlgili Eğitim