Ana içeriğe atla
Image
Manşet Yatay Görseli
Share

Su Hakkı İçin Su Yasası Şart!

TEMA Vakfı, su zengini olmayan Türkiye'nin suyun vazgeçilmez bir hak olduğunu kabul eden bir yasaya ihtiyaç duyduğunu belirterek Su Yasa Taslağı hazırladı.

İçerik Alınlık Resmi

TEMA Vakfı, su zengini olmayan Türkiye'nin suyun vazgeçilmez bir hak olduğunu kabul eden bir yasaya ihtiyaç duyduğunu belirterek Su Yasa Taslağı hazırladı.

Türkiye Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal varlıkları Koruma Vakfı (TEMA), Su Yasası Taslağı hazırladı.

TEMA, Türkiye'nin su zengini değil, aksine su stresi içinde olduğunu belirterek, suyu varlık olarak tanıyan, yaşam için vazgeçilmez bir hak olduğunu kabul eden ve tek elden yönetecek bir Su Yasası'na ihtiyaç duyulduğunu belirtti.

"İklim değişikliğinin etkilerini en şiddetli şekilde yaşayan ülkelerden biriyiz. Bu etkiler arasında, erozyon, çölleşme, kuraklık ön sıralarda yer alıyor. "

TEMA, suyun düzenlenmesi için çok sayıda kurum ve 40 tane yasasını olduğuna dikkat çekerek, su yönetimindeki çok başlılığa son verecek; "üstün ekosistem yararını" koruyacak nitelikteki Su Yasa Taslağı'nı hazırladığını açıkladı.

"Suyun ticari bir mal gibi görülmesi anlayışına karşın doğal varlıkların tümünün korunarak yönetilmesine odaklanıyor. Çalışma, suya ulaşma hakkının temel ve yaşamsal bir hak olduğunun; hiç kimseye ayrıcalık veya öncelik tanınamayacağının altını çiziyor. Haklar hiyerarşisi çerçevesinde sudan yaralanmada bir öncelik sıralamasına vurgu yapıyor."

TEMA'nın aktardığı bilgilere göre, su zengini olmayan Türkiye'de su sadece ticari meta olarak görülüyor.

* Su zengini olmayan Türkiye'ye düşen yağışın (501 milyar m3) ancak üçte biri akışa geçmekte, (186 milyar m3) akışa geçenin ise ancak yarısı (95 milyar m3) kullanılabilir forma dönüşmekte.

* Türkiye'de kişi başına düşen kullanılabilir su miktarı yaklaşık 1500 m3 /yıl ile dünya ortalamasının yarısı düzeyinde. Bu miktar, yüz milyonluk bir Türkiye'de 100 metre küpe düşecek. Daha kötüsü, dünyada su kıtlığıyla yüz yüze olan insan sayısı bu dönemde 3 milyarı geçecektir.

* Suyun korunması gereken doğal varlık olması gerektiği yeterince kavranamamış, tersine kamu politika ve uygulamalarında su sadece kullanım malı ya da ticari meta gibi değerlendirilmiştir.

* Sudan yararlanmada öncelik sıralaması; "içme-kullanma ve hayvan suyu ihtiyacı, ekosistem için gereken su, tarımsal sulama, su ürünleri üretimi, sanayi suyu, enerji suyu, ticaret, turizm ve taşıma ihtiyacı" biçiminde olmalı.

Su Yasa Taslağı'nı indirmek için tıklayınız.

http://bianet.org/bianet/toplum/138597-su-hakki-icin-su-yasasi-sart

Share
İlgili Eğitim