Ana içeriğe atla
Image
Manşet Yatay Görseli
Share

Suç mu? Önce sergiye buyurun!

İstanbul'da açılan "Suçlu muyum? Suçlu muyuz? Suçlular mı?" başlıklı sergi suç kavramına çocukların yaklaşımını gözler önüne seriyor. Diyarbakır ve İstanbul'dan çocukların yarattığı metinlerden ve fotoğraflardan oluşan çalışmalar suç ve suçlu kavramlarına yeniden bakmamızı sağlıyor.

İçerik Alınlık Resmi

İstanbul'da açılan "Suçlu muyum? Suçlu muyuz? Suçlular mı?" başlıklı sergi suç kavramına çocukların yaklaşımını gözler önüne seriyor. Diyarbakır ve İstanbul'dan çocukların yarattığı metinlerden ve fotoğraflardan oluşan çalışmalar suç ve suçlu kavramlarına yeniden bakmamızı sağlıyor.

Başak Kültür ve Sanat Vakfı ile Diyarbakır'da çocuk ve gençlerle çalışan Çocuklar Aynı Çatı Altında (ÇAÇA) derneğinin birlikte yürüttüğü çalışmaların sonucu olan "göç, suç, çocuk" konulu sergi İstanbul'da açıldı: "Suçlu muyum? Suçlu muyuz? Suçlular mı?"

Tophane'deki Tütün Deposu'nda izlenebilecek sergide yer alan fotoğraf ve metinlerden 18'i İstanbul'da, 24'ü Diyarbakır'da, 15-18 yaş arası çocuklar tarafından üretildi.

İstanbul'daki fotoğraflar ve metinler için yürütülen çalışmada iki kişilik gruplar oluşturuldu. İki çocuktan biri kendi hayatından da esinlenerek yazdığı hikayeye dair bir kare ve bu hikayenin kahramanı olarak otoportresini çekti; diğer çocuk da çekilen fotoğrafı haberleştirdi.

Diyarbakır'daki grup çalışmasında ise çocuklar kendilerini anlatmaya çekindikleri için yarattıkları karakterle kendi temsillerini yarattılar. Bir çocuğun çalışmanın sonunda ailevi nedenler yüzünden ayrılmak zorunda kalışı da diğer çocuklar tarafından bir yazı konusu oldu.

Çocukları suça iten nedenler ve alınması gereken önlemler üzerinden şekillenen, suç işlemenin sadece bir hukuki konu olarak görülmemesini sağlamaya çalışan sekiz aylık bir projenin parçası olan sergide, çocukların "suç"a ve "suçlu olma"ya yaklaşımının ipuçlarını bulmak mümkün.

Sergi izlemek için son gün 8 Şubat.

Sergiden bir örnek:

Hikâye: Şevin henüz 11 yaşındadır. Dört kişilik ailesi ile Osmaniye'de yaşamakta. Ramazan ayında annesi Neriman Hanım sahur için yemek hazırlamaya mutfağa gider. Sofrayı hazırlar. Fakat vaktin daha erken olduğunu fark edip eşi Ali Bey'i uyandırmaz.

Kendi de yatağına gider ve uyur. Bir süre sonra Ali Bey uyanıp sofraya doğru gider ve o sırada ezan okunur. Bir anlık öfkeyle eşi Neriman Hanım'ın kalbine tekme atar. Ve Neriman Hanım karnındaki çocuğuyla hayatını kaybeder.

Bu olanları duyan (gören) Şevin'in psikolojisi bozulur ve sevgiyi, saygıyı sokakta aramaya başlar. Eroin kullanmaya başlayan Şevin tüm suçun kendisinde, her şeyin onun yüzünden olduğunu sürekli tekrarlar.

Haber: İstanbul/Osmaniye semtinde ıssız bir parkta gece yarısı tek başına dolaşan bir çocuk etraftaki kişilerin yetkililere haber vermesiyle yetkililere teslim edildi.

Teslim edilen gencin bir haftadır sokakta olduğu anlaşıldı. Şevin bir hafta önce Osmaniye'de annesinin babası tarafından öldürülmesiyle sokaklarda yaşamaya başladı.

Şevin'in hamile olan annesi Nermin Hanım bir gece sahura geç kalktığı için kocası Ali Bey'in bu duruma kızması üzerine kendisini tekmelemesiyle hayatını kaybetti.

Olaydan sonra ağır bir travma geçiren Şevin'in sokaklarda yaşamaya başladığı ve ara sıra da uyuşturucu madde kullanmaya başladığı ortaya çıktı. Kendisini muayene eden doktor Şevin'in ağır bir travma sonucu olaylardan kendisini sorumlu tuttuğu ortaya çıktı.

http://bianet.org/bianet/goc/135963-suc-mu-once-sergiye-buyurun

Share
İlgili Eğitim