Ana içeriğe atla
Image
Manşet Yatay Görseli
Share

Teklif kız çocuklarını eve gönderiyor

Eğitim sisteminde değişiklik öngören, 4+4+4 formülüyle bilinen yasa teklifi kadın örgütlerinin tepkisini çekti. Kadın örgütleri kademeli eğitimin kız çocuklarını eğitim ortamından uzaklaştıracağını söyledi.

İçerik Alınlık Resmi

Eğitim sisteminde değişiklik öngören, 4+4+4 formülüyle bilinen yasa teklifi kadın örgütlerinin tepkisini çekti. Kadın örgütleri kademeli eğitimin kız çocuklarını eğitim ortamından uzaklaştıracağını söyledi.

Aralarında Kadın Adayları Destekleme Derneği (KA.DER), Uçan Süpürge Kadın İletişim ve Araştırma Derneği, Kadının İnsan Hakları-Yeni Çözümler Derneği'nin de bulunduğu çok sayıda kadın örgütü "4+4+4" adıyla anılan yasa teklifine tepki gösterdi. Örgütler teklifin eğitim/öğretim sistemini geriye götürdüğünü ve özellikle kız çocukların eğitim hakkı açısından pek çok sakınca içerdiğini söyledi.

Bu yasa teklifinin zorunlu eğitimi 12 yıla çıkarıyor gibi göstermesine rağmen gerçekte dört yıla indirdiğini açıklayan kadın örgütleri teklifin sakıncalarını bir basın açıklamasıyla duyurdu.

"İlk kademe olan dört yılın ardından çocuk bireyler örgün eğitimin dışına çıkacak ve ikinci dört yıllık dilim açık öğretimle ilişkilendirilecek. 'Erkek çocuklar gitsin çırak olsun, kızlar da açıköğretimde evde otursun' anlamına gelen bu düzenleme kabul edilemez."

Açıklamada, zorunlu eğitim süresinin kademeli hale getirilmesinin eğitimin bütünlüğünü de ortadan kaldıracağı belirtildi.

Teklifin kadın örgütleri ve hak savunucularının talebi olan "Bir yıllık okul öncesi eğitimin zorunlu hale gelmesini" içermediği hatırlatıldı ve çocuk gelişiminin önemli bir basamağı olan okul öncesi eğitimin kapsam dışı bırakılması eleştirildi.

ILO kriterlerine aykırı

Teklifin yasalaşması halinde çıraklık yaşının 11'e indirilmesine de açıklamada yer verildi. 11 yaşındaki çocuğun cezai ehliyeti bile yokken çalıştırılmasının yasal olmadığı ve bunun Uluslararası Çalışma Örgütü'nün (ILO) belirlediği kriterlere aykırı olduğu vurgulandı.

Eğitimde cinsiyetçiliğin terk edilmesi gerektiği ancak bu yasa teklifiyle yeniden üretilmesinin yolunun açıldığı da anlatıldı.

"Ataerkil baskılar ve endişeler nedeniyle" o yaşlardaki kız çocuklarının mesleki eğitime gönderilmediğinin altını çizen açıklamada, kız çocuğu mesleki eğitime gönderilse bile "bu eğitimin içeriği el becerisi, ev işleri gibi cinsiyet rolleri çerçevesinde kalacaktır" denildi.

Sakıncalı teklif

Kadın örgütleri yasa teklifinin sakıncalarını anlatırken şu noktalara değindi:

* Kız çocukların küçük yaşta evlendirilmesinin önünü açıyor.

* 1930'dan beri en az 5 yıl olan zorunlu eğitimin süresini 4 yıla indiriyor.

* İlköğretimin ikinci kademesinden itibaren kız çocukları eğitim ortamından uzaklaştırıyor.

* Mesleki eğitimde hangi çocuğun hangi meslek alanına yönlendirileceğine Bakanlar Kurulu karar vermesiyle tek tip insan yetiştirmenin zeminini hazırlıyor.

Teklif TBMM'de

AKP milletvekilleri Nurettin Canikli, Mustafa Elitaş, Ayşe Nur Bahçekapılı, Mehmet Aydın ve Mahir Ünal, "222 sayılı İlköğretim ve Eğitim Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi"ni TBMM Başkanlığına vermişti.

Basın açıklamasının tam metnini ve imzacıları görmek için tıklayınız.

http://bianet.org/bianet/kadin/136387-teklif-kiz-cocuklari-eve-gonderiyor

Share
İlgili Eğitim