Ana içeriğe atla
Image
Haber yatay görseli
Share

'Türkiye'nin geleceği için susmayacağız!'

İstanbul Halep Pasajı’ndaki Ses Tiyatrosu’nda bir araya gelen sanatçılar adına basın metnini tiyatro sanatçısı Orhan Aydın okudu. Evrensel aydınlanma değerlerinin yok edildiğine dikkat çeken Aydın,”laik, bilimsel eğitim adım adım gerici, çağdışı bir niteliğe bürünüyor. Gençliğin özgürlük, emekçinin hak arayışı, polis copu ve zindan tehdidi altında… Bağımsız düşünce, demir parmaklıklar arkasında. Halkın haber alma özgürlüğü gasp edilmiş. Adalet; adaletsizliğin aracı olmuş” sözleriyle kaygılarını dile getirdi.

İstanbul Halep Pasajı’ndaki Ses Tiyatrosu’nda bir araya gelen sanatçılar adına basın metnini tiyatro sanatçısı Orhan Aydın okudu. Evrensel aydınlanma değerlerinin yok edildiğine dikkat çeken Aydın,”laik, bilimsel eğitim adım adım gerici, çağdışı bir niteliğe bürünüyor. Gençliğin özgürlük, emekçinin hak arayışı, polis copu ve zindan tehdidi altında… Bağımsız düşünce, demir parmaklıklar arkasında. Halkın haber alma özgürlüğü gasp edilmiş. Adalet; adaletsizliğin aracı olmuş” sözleriyle kaygılarını dile getirdi.

foto
REDDEDİYORUZ!
Aydın, tüm sanat insanlarının kendi yaratıcı düşleri ve kendi sorumluluk duyguları dışında hiçbir baskı ve sınırlamanın kabul edilemeyeceğini ifade etti ve ekledi:“Yaratma özgürlüğü, yakın ve uzak tarihimizin hiçbir döneminde görülmedik ölçüde sansür ve oto sansür tehdidi altında.” Doğal ve kültürel dokuların yok edildiğine de vurgu yapılan açıklamada Aydın, “Emek hakkı için savaşım, yerini sadaka ekonomisine; özgür, cesur, çağdaş insan yerini, ezik boyun eğmiş, yazgısına bırakılıyor” diyerek, Türkiye’de yurttaşlar arasında ayrımcılığın, komşu ve kardeş ülkelere karşı düşmanca söylem ve eylemlerin her zamankinden daha keskin ve kaygı verici olduğunu belirtti.  Sonraki kuşakların geleceği için kaygı duyduklarını söyleyen Aydın, “Kaygılıyız ve reddediyoruz. Bütün bunları reddediyoruz. Tepkimizi Türkiye ve dünya kamuoyuna duyurmayı görev sayıyoruz” diye konuştu.

Açıklamanın ardından  Nevzat Çelik, Orhan Kurtuldu, Bilgesu Erenus, Gülsen Tuncer, Bedri Baykam, Mehmet Aksoy, Yılmaz Onay, Güner Altıntaş, Eşber Yağmurdereli, Sabri Kaliç, Mehmet Güleryüz, Özdemir İnce ve Ümit Zileli’nin aralarında bulunduğu pek çok sanatçı söz alarak düşüncelerini dile getirdi. Söz alan bazı sanatçılar ve konuşmaları ise şu şekildeydi:

'ÜLKE DEĞERLERİNİ PEŞKEŞ ÇEKTİRMEYİZ!'

Gülsen Tuncer: Açılım, dönüşüm zırvalarıyla deliler kuyulara her gün taş dolduruyor. Kin sözcükleriyle sürüyen bir kuvvet var üstümüzde. Bugün Kürecik’e ABD askeri sivil olarak girip çıkıyor. Tabii ki sanatımızı yapamamamız da önemli ama asıl önemli olan bu. Ben bugün Suriye’ye gitmeye utanıyorum. Biz bu ülkenin yüzü ak, yüreği ak insanlarıyız ve ülkemizin değerlerini de ona buna peşkeş çektirmeye hiç niyetimiz yok. Biz bugüne kadar kendimizi satmadık, bundan sonra da satmayacağız. Bu da böyle biline!

Bedri Baykam:
Türkiye gittikçe tek sesli bir alan olmaya doğru götürülüyor. Haber alma özgürlüğümüz yerle bir ediliyor. Medyanın bu günlerde cesur olması gerekiyor. Bizler de özgürlük istiyoruz, bağımsız yargı istiyoruz. Çok sesli, demokrat bir Türkiye istiyoruz. Her şeyden önce barış ve beraber yaşama kültürünü geliştirmiş, her kültürden insanın beraber özgürce, insanca, kardeşçe barış içinde yaşadığı bir ülke istiyoruz.

'BUGÜN TAM ZAMANIDIR!'
Levent Kırca:
İnsanlar hep “ yok canım bir şey olmaz” dedi çok uzun zaman. İşte durum ortada… Bütün çağdaş yurtseverler, aydınlar hapiste. Bir şey olmaz diyenler şimdi de şunu diyorlar: “ya artık çok geç”. Sanki bu insanlar iki cümle arasında yaşamadı. Türkiye bugün sanatıyla, sanatçısıyla, aydınıyla tehlike altındadır. Artık son noktadayız. Ne “hiçbir şey olmaz” noktasındayız ne de “artık çok geç” noktasındayız. Bence bugün tam zamanıdır!

Osman Şahin:
1984’te cezaevinden çıktıktan sonra İsveç’e davet edildim. Orada götürüldüğüm bir sergide büyük bir salonda tavandan aşağı kuş kafesleri asılmıştı. İçlerinde düşünceleri yüzünden hapis yatan insanların resimleri vardı. Şimdi Türkiye’de bunu öneriyorum. Tutuklu gazetecilerin, yazarların resimlerini asalım ve en azından on kişilik de yer bırakalım. Çünkü içimizden tutuklanacaklar da olacaktır elbet.

Orhan Kurtuldu: Bir konuya dikkatinizi çekmek istiyorum. Biliyorsunuz Atatürk Kültür Merkezi(AKM) dört yıldır kapalı ve mutlu bir habermiş gibi Kültür Bakanlığı Sabancı Holding’den 30 milyon TL katkıyla AKM’yi açacağını duyurdu. Bu süreç içerisinde AKM’nin özgün haliyle yapılıp açılması için biz, bu işin takipçisi olacağız.

Kimler İmzaladı?
Tarık Akan, Edip Akbayram, Onur Akın,Sunay Akın,Üstün Akmen, Alaattin Aksoy, Mehmet Aksoy,Muzaffer Akyol, Aytaç Arman, Hayati Asılyazıcı, Semir Aslanyürek, Engin Ayça, Orhan Aydm, Rutkay Aziz, Kürşat Başar, Cezmi Baskın, Bedri Baykam, Nihat Behram,Ataol Behramoğiu, Cahit Berktay, Mustafa Bilgin, Metin Boran, Metin Coşkun,Tuncer Cücenoğlu, İsa Çelik, Nevzat Çelik, Haluk Çetin, Meral Çetinkaya, İsmail Hakkı Demircioğlu, Metin Benirtaş, Nuri Dikeç, Atilla Dorsay, Leyla Erbil, Bilgesu Erenus, Genco Erkal, Altan Erkekli, Erdal Erzincan, Mert Firat, Müjdat Gezen, Altan Gördüm, Mehmet Güleryüz, Tarık Günersel, Hüseyin Haydar, Emin İgüs, Levent İnanır, Özdemir İnce, İlhan İrem, Ekrem Kahraman, Bülent Kayabaş,Yıldız Kenter, Eroî Keskin, Suna Keskin, Tuğrul Keskin, Arif Keskiner, Levent Kırca, Mine Kırıkkanat, Kemal Kocatürk, Nuri Kurtcebe, Orhan Kurtuldu, Mustafa Köz, Küçük İskender, Safîye Mine, Mustafa Mutlu, Yılmaz Onay, Zeynep Oral, Yılmaz Onay, Fikret Otyam, Nedim Saban, Vedat Sakman, Sali, Menderes Samancılar, Timur Selçuk,Osman Şahin,Osman Şengezer,Ferhan Şensoy, Burhan Şeşen, Cihat Tamer, Yavuz Top, Gülsen Tuncer, Cüneyt Türel,Yaman Tüzcet, Metin Uca,Engin Uludağ, Ersan Uysal, Nejat Yavaşoğulları, Işık Yenersu, Ender Yiğit,Ümit Zileli, Yıldız Kenter.

http://www.birgun.net/actuels_index.php?news_code=1330523186&year=2012&month=02&day=29

İlgili Dosyalar:

  1. foto [JPG] [44.45K]
Share
İlgili Eğitim