Ana içeriğe atla
Image
Haber yatay görseli
Share

TÜSEV E-Bülten Nisan sayısı yayınlandı

Vakıfların Yıllık Beyanname Verme Yükümlülüğü5737 Sayılı Vakıflar Kanunu’nun 32. Maddesi ve Vakıflar Yönetmeliği’nin 34. Maddesi gereğince vakıf yöneticileri, Vakıflar Yönetmeliğinin (Ek-2) numaralı ekinde yer alan beyannameyi eksiksiz doldurup her takvim yılının ilk altı ayı içerisinde bağlı oldukları Vakıflar Bölge Müdürlüğüne vermek ve elektronik ortamda göndermek zorundadırlar. Yeni vakıflar ayrıca; şubelerinin muhasebe hesap planının vakıf merkezinin hesap planına uygun olmasını, yıl içindeki gelir ve giderlerini, yeni yıla devredecek makbuz bilgilerini ve mevcut paralarını gösteren yılsonu hesap durumlarını her yıl vakıf merkezine gönderilmesini, yıl sonunda şubenin mali tabloları ile vakıf merkezinin mali tablolarının konsolide edilmesini de sağlamakla yükümlüdürler.

Vakıfların Yıllık Beyanname Verme Yükümlülüğü
5737 Sayılı Vakıflar Kanunu’nun 32. Maddesi ve Vakıflar Yönetmeliği’nin 34. Maddesi gereğince vakıf yöneticileri, Vakıflar Yönetmeliğinin (Ek-2) numaralı ekinde yer alan beyannameyi eksiksiz doldurup her takvim yılının ilk altı ayı içerisinde bağlı oldukları Vakıflar Bölge Müdürlüğüne vermek ve elektronik ortamda göndermek zorundadırlar. Yeni vakıflar ayrıca; şubelerinin muhasebe hesap planının vakıf merkezinin hesap planına uygun olmasını, yıl içindeki gelir ve giderlerini, yeni yıla devredecek makbuz bilgilerini ve mevcut paralarını gösteren yılsonu hesap durumlarını her yıl vakıf merkezine gönderilmesini, yıl sonunda şubenin mali tabloları ile vakıf merkezinin mali tablolarının konsolide edilmesini de sağlamakla yükümlüdürler.

HATIRLATMA: Torba Yasanın Vakıf, Dernek ve İktisadi İşletmelere Etkisine İlişkin Bilgi Notu
Kamuoyunda torba yasa olarak adlandırılan, 6111 Sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması Hakkında Kanun 25.02.2011 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanmıştır. Torba yasanın başvuru süresi 30 Nisan 2011 tarih ve 27920 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 2011/1713 sayılı Bakanlar Kurulu kararı ile bir ay uzatılmıştır. Bu kanun kapsamında, bazı kamu alacakları, sosyal sigortalar ve genel sağlık sigortası alacaklarının yeniden yapılandırılması söz konusudur. Kanunun vakıf, dernek ve iktisadi işletmelere etkisi; TÜSEV tarafından hazırlanan bir bilgi notunda derlenmiştir. Bilgi notuna buradan ulaşabilirsiniz.

SEKTÖRDEN HABERLER

Basında “Türkiye’de Sivil Toplum: Bir Dönüm Noktası” Raporu
16 Mart 2011 tarihinde kamuoyuna tanıtılan ve TÜSEV’in Sivil Toplum Endeksi Projesi’nin (STEP) sonuçlarını içeren “Türkiye’de Sivil Toplum: Bir Dönüm Noktası” başlıklı rapor yazılı ve görsel basında yer bulmuştur. Ülkemizde sivil toplumun durumunu ortaya koyan uluslararası karşılaştırmalı tek araştırma olan STEP, sivil toplumu niteliksel ve niceliksel çeşitli veriler ışığında incelemekte ve sivil toplumun bir fotoğrafını ortaya çıkarmayı amaçlamaktadır. Raporun yönetici özetine, tamamına ve yazılı, görsel ve dijital medyadaki yansımalarına www.step.org.tr adresinden ulaşabilirsiniz.

Sosyal Girişim Toplantıları Başladı: Nasıl Katılabilirsiniz?
TÜSEV’in British Council desteği ve işbirliği ile yürüttüğü Sosyal Girişimcilik Projesi’nin ikinci aşaması Nisan ayı itibarıyla başladı. Proje kapsamında sosyal girişimler ve sosyal değişim konusunda çalışan çeşitli kuruluş ve kişileri bir araya getirmeyi, paydaşlar arasında düzenli bilgi alışverişini sağlamayı ve ortaklıkları teşvik etmeyi amaçlayan bir dizi toplantı yapılacaktır. Bu kapsamda sosyal yenilikçilik konulu ilk toplantı 22 Nisan Cuma günü Genç Başarı Eğitim Vakfı’nın katkılarıyla gerçekleştirildi. Toplantıya Bulgaristan Junior Achivement – Young Enterprise (JA-YE) CEO’su Milena Stoycheva ve Avrupa Politika Danışmanları Bürosunda Danışman olarak görev yapan ve Avrupa Komisyonu tarafından hazırlanan “Avrupa Birliği’nde Sosyal Yenilikçilik” başlıklı raporunun yazarlarından Matteo Bonifacio konuşmacı olarak katıldı. Toplantıda yapılan sunumlardan derlenen notlara buradan ulaşabilirsiniz. İki ayda bir tekrarlanması planlanan toplantılardan haberdar olmak için www.sosyalgirisim.org'a üye olmayı unutmayınız.

Yaşam Boyu Öğrenme ve Gönüllülük Konferansı, 8-9 Haziran 2011, Ankara
Liverpool Üniversitesi Sürekli Eğitim ve Profesyonel Gelişim Merkezi gönüllülük ve yaşam boyu öğrenme konusunda Orta Doğu Teknik Üniversitesi işbirliğiyle bir konferans düzenleyecektir. Konferans, gönüllülük alalında çalışan uzmanlar, üniversiteler ve diğer paydaşların yenilikçi yaşam boyu öğrenme süreçlerinin geliştirilmesi konusunda gelecek adımlarla ilgili tavsiyeler yapılmasını amaçlamaktadır. Yetişkin eğitimi, vatandaşlık, spor, kültür-sanat, sağlık gibi çeşitli alanlarda gönüllülük, sivil toplum-üniversiteler ve yaşam boyu gönüllülük gibi çeşitli konulara odaklanacak konferansla ilgili detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

Sivil Toplum Diyaloğu-II:Mikro Hibe Teklif Çağrısı
Avrupa Birliği ve Türkiye arasındaki Sivil Toplum Diyaloğunun Geliştirilmesi projesi devamı kapsamında Sivil Toplum Diyaloğu - II başlıklı proje IPA kapsamında sivil toplum kuruluşlarının en fazla dört ay sürecek ve bütçesi 5.000 Euro’yu geçmeyecek projeleri fonlanacaktır. Bu Teklif Çağrısının üç adet özel hedefi bulunmaktadır. Bunlar; Avrupa Birliği ülkeleri ve Aday Ülkeler ile Türkiye’deki sivil toplumlar arasında iki taraflı deneyim paylaşımının ve temasların güçlendirilmesi; Türk tarihi ve Türklere ait bilgileri de dahil olmak üzere Türkiye Cumhuriyeti’nin Avrupa Birliği’nde daha fazla tanınması ve anlaşılmasını sağlamak ve Avrupa Birliği’nin dayandığı değerlerinin, işleyişinin ve politikalarının Türkiye’de daha fazla tanınması ve anlaşılmasını sağlamaktır. Başvuru rehberi ve tüm belgelere buradan ulaşabilir, en geç 31 Mayıs 2011 tarihinde başvurabilirsiniz.

Bildiri Çağrısı: İnsani Yardım Sempozyumu, 1 Haziran 2011, İstanbul
Hayata Destek Derneği’nin Afet Yönetim Portalı Projesi kapsamında Bahçeşehir Üniversitesi ile ortaklaşa düzenleyeceği İnsani Yardım Sempozyumu; afet yönetimi ve insani yardım alanında çalışan kamu kuruluşları, uluslararası örgütler, üniversiteler ve sivil toplum örgütlerini biraraya getirerek alandaki farklı yaklaşımları tartışmayı amaçlıyor. 1 Haziran 2011 tarihinde gerçekleştirilecek olan İnsani Yardım Sempozyumu aşağıdaki başlıklar hakkında sunum ve bildiri önerilerini beklemektedir. İnsani Yardım Sempozyumu’nda sunum yapmak isteyenlerin bildiri ve sunum özetlerini 16 Mayıs 2011 tarihine kadar [email protected] adresine göndermeleri gerekmektedir. Sunum ve bildiriler, Hayata Destek Derneği ve Bahçeşehir Üniversitesi Arama Kurtarma Kulübü (BUSAR) tarafından değerlendirilecek ve 20 Mayıs 2011 tarihinde sempozyum programı belirlenmiş olacaktır. Detaylı bilgi için www.afetyonetimportali.com adresini ziyaret edebilirsiniz.

HATIRLATMA: CIVICUS Dünya Kongresi, 10-12 Eylül 2011, Montréal-Kanada
En önemli uluslararası sivil toplum toplantılarından biri olan ve bir sivil toplum ağı olan CIVICUS: Dünya Sivil Katılım Birliği tarafından düzenlenen Dünya Kongresi bu yıl Kanada’nın Montréal şehrinde 10-12 Eylül 2011 tarihlerinde düzenlenecek. Adil Bir Dünya için Ortak Hareket ana temasıyla düzenlenmekte olan Dünya Kongrelerinin 2011 yılı teması ise Sivil Toplum ve Küresel Karar Alma: Daha İyi Yapmak olarak belirlenmiştir. Bu ana tema kalkınma etkinliği, iklim adaleti, teknoloji ile bağlar kurmak ile sivil toplum ve demokratik alan alt başlıkları altında düzenlenen çeşitli atölyeler, oturumlar ve interaktif etkinlikler aracılığıyla tartışılacak. Etkinlikle ilgili detaylı bilgi ve kayıt için www.civicusassembly.org adresini ziyaret edebilirsiniz.

Mütevellilerimizden Haberler

TEMA Vakfı İmza Kampanyası’na Destek Verin; ‘Gediz Hiroşima Olmasın!’
TEMA Vakfı, Türkiye’de, verimli tarım topraklarının korunması ve topraklardan doğru yararlanılması için bir imza kampanyası başlatmıştır. “Ülkemizdeki Tarım Arazilerine Birlikte Sahip Çıkıyoruz!” İmza Kampanyası’na TEMA Vakfı Temsilci ve Gönüllülerinin açacakları standlar veya buradan destek verebilirsiniz.

GKV Ev Sahipliğinde 4. Topluma Hizmet Projesi Finali Yapıldı
İstanbul Amerikan Robert Lisesi ve Gaziantep Kolej Vakfı (GKV) Özel Liseleri öğrencileri tarafından Gaziantep'te bu yıl dördüncüsü gerçekleştirilen Topluma Hizmet Projesi'nin finali gerçekleştirilmiştir. Proje kapsamında farklı okullardan biraraya gelen aynı ve farklı yaş gurubundaki öğrenciler oluşturdukları tiyatro, dans, müzik ve resim kulüplerinde ortak projeler üreterek bir birlerini tanıma imkanı bulmuş ve ortak projeler üretmişlerdir. Düzenlenen final programında proje hakkında bilgi veren GKV Özel Okulları Genel Müdürü Dr. Atanur Vergili, “İstanbul Amerikan Robert Lisesi ve kurumumuz arasında dört yıldır sürdürülen işbirliğiyle Gaziantep'te devlet okullarının da katılımıyla Topluma Hizmet Projesi adı altında ortak bir çalışma platformu oluşturulmuştur. Bu yılda aynı proje kapsamında bazı okullarımızın öğrencileriyle birlikte bir haftalık süreç içerisinde önemli çalışmalar yapılmış ve finalde elde edilen sonuçlar ortaya konularak projenin başarısı bir kez daha kanıtlanmıştır. Bu etkinliklerde görev alan öğrenciler birbirlerini tanıma fırsatı bularak, başkalarına yardım etme ve onların hayatlarında küçük de olsa bir farklılık oluşturmanın mutluluğunu yaşamaktadır.” şeklinde konuşmuştur. Detaylı bilgi için www.gkv.k12.tr adresini ziyaret edebilirsiniz.

15. Aydın Doğan Ödülü Mehmet Özbek’e
Ülkemizde kültür, sanat, edebiyat ve bilim adına yapılan çalışmalarda kaliteyi ve mükemmelliği yakalayanların ödüllendirildiği Aydın Doğan Ödülü'nün bu yılki sahibi Türk Halk Müziği Sanatçısı Mehmet Özbek oldu. Özbek, ödülü yurt içi ve yurt dışında verdiği ve yönettiği konserler, derlediği ve notaya aldığı eserlerle halk müziği genel repertuarına kazandırdığı eserler ve akademik hayatta yetiştirdiği öğrenciler nedeniyle aldı. Ödül töreninde konuşan Aydın Doğan Vakfı Yürütme Kurulu Başkanı Candan Fetvacı, “Vakfımızın kurucusu ve Onursal Başkanı Sayın Aydın Doğan'ın önderliğinde, Doğan ailesi ve Doğan Grubu'nun desteği ile vakıf, yıllardır ülkemizin eğitim, bilim, kültür ve sanat hayatına katkılarda bulunmakta, çağdaş bir toplumun gücünü iyi eğitimli, yaratıcı ve üretici gençlerden alacağının bilinci ile bu alanlarında kalitenin arttırılması için çalışmaktadır” dedi. Ayrıntılı bilgi için: www.aydindoganvakfi.org.tr

Sabancı Vakfı 2011 Yılında, 9 Yeni Projeye Toplam 1,1 Milyon TL Hibe Verecek
Sabancı Vakfı; Kadınlar, Gençler ve Engellilere eşit fırsatların yaratılmasını destekleyen ortamların geliştirilmesine katkıda bulunmak amacıyla geliştirdiği hibe programları çatısı altında yer alan Toplumsal Gelişme Hibe Programı (TGHP) kapsamında hibe vereceği 2011 yılı projelerini açıkladı. 9 yeni projeye daha 1,1 Milyon TL ile destek olan Vakfın, 2007 yılından bu yana verdiği tüm hibelerin toplam tutarı 5 Milyon TL’yi aşacak. Bu yıl, “Uçurtmayı Vurmasınlar” diye, cezaevinde anneleri ile birlikte mahkum olan çocukların gelişimi için çalışan Türkiye Çocuklara Yeniden Özgürlük Vakfı’nın “Küçük Adımlarla Büyük Oyunlar” projesinden, beyin felçli çocukların gelişimiyle ilgili aileleri bilinçlendirmeyi hedefleyen Serebral Palsili Çocuklar Derneği’nin “Bilinçli Aile, Engelsiz Çocuk” projesine kadar hayata dokunan önemli sorunlar ele alınıyor. Başvurular ile ilgili istatistik bilgiler ve projeler hakkında daha fazla bilgi için tıklayınız.

HATIRLATMA: Darüşşafaka Cemiyeti Eğitim Kurumları’na Başvurular Devam Ediyor
148 yıldır eğitimde fırsat eşitliği misyonuyla yetenekli ancak babası hayatta olmayan, ailesinin maddi olanakları nedeniyle iyi eğitim fırsatı bulamayan öğrencilere, ilköğretim 4. sınıftan başlayarak lise son sınıfa kadar yatılı ve tam burslu, kolej seviyesinde eğitim veren Darüşşafaka’nın 2011 yılı sınav takvimi belirlendi. Sınava katılmak için başvurular en geç 25 Mayıs 2011 Çarşamba günü yapılabilecek. Sınav 29 Mayıs 2011 Pazar günü 20 sınav merkezinde saat 10.00’da başlayacak. Sınavlar; Adana, Ağrı, Ankara, Antalya, Bursa, Denizli, Diyarbakır, Erzurum, Gaziantep, İstanbul, İzmir, Kayseri, Konya, Malatya, Mersin, Samsun, Sivas, Şanlıurfa, Trabzon ve Van’da düzenlenecek. Darüşşafaka, sınav sonucuna göre 2011-2012 eğitim-öğretim yılı için 120 öğrenciyi daha Darüşşafaka ailesine katmayı amaçlamaktadır. Darüşşafaka Cemiyeti eğitimde fırsat eşitliği sağlayarak yaşam boyu öğrenen, çağdaş, özgüvene sahip ve topluma karşı sorumlu liderler yetiştirmeyi hedefliyor. Sınav tanıtım toplantıları ve sınav hakkında detaylı bilgiye http://www.darussafaka.org/v/1810 adresinden ulaşabilirsiniz.

 

Share
İlgili Eğitim