Ana içeriğe atla
Image
Manşet Yatay Görseli
Share

Yargılanan Nükleer Karşıtları: Mücadeleye Devam

Rusya'yla yapılan santral anlaşmasını protesto ettikleri için haklarında dava açılan eylemciler mahkemeye çıkarıldı. Greenpeace'den Diken "İfade özgürlüğümüzü kullandığımız için yargılanıyoruz" dedi. Yeşiller'den Şahin "170 bin imza nükleere karşıydı" diye ekledi.

İçerik Alınlık Resmi

Rusya'yla yapılan santral anlaşmasını protesto ettikleri için haklarında dava açılan eylemciler mahkemeye çıkarıldı. Greenpeace'den Diken "İfade özgürlüğümüzü kullandığımız için yargılanıyoruz" dedi. Yeşiller'den Şahin "170 bin imza nükleere karşıydı" diye ekledi.

Meclis önünde nükleer karşıtı eyleme katılan 58 kişi hakkında Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefetten açılan davada, eylemciler Ankara Adliyesi'nde ifade verdi.

nukleer kasitlari

Dava, ifadelerin tamamlanması için 12 Ocak 2011'e ertelendi. Duruşma bitiminde, "Biz de Nükleere Karşıyız, Bizi de Yargılayın" pankartı açan eylemciler, bir basın açıklaması yaptı.

Greenpeace Akdeniz İklim ve Enerji Kampanyası sorumlusu Korol Diker "Biz bugün uluslararası sözleşmelerle de garanti altına alınmış düşünce ve ifade özgürlüğümüzü kullandığımız için yargılanıyoruz" dedi.

"Bireye ve doğaya karşı işlenen suçlara karşı ses çıkarmanın engellendiği, hatta bu suçlara barışçıl yöntemlerle engel olmanın cezalandırıldığı bir ülkede demokrasiden ve bireysel özgürlüklerden bahsedilemez. Daha da korkuncu bu tür eylemlerin susturulmaya çalışılması hükümetlerin, vatandaşların ve sivil toplumun gözetiminden uzak, elde ettiği gücü suistimal etmesine de kapı açar".

Yeşiller Partisi eşsözcüsü Ümit Şahin "Mersin'de, Akkuyu'da ve Sinop'ta yaşayan insanların çoğu kendi topraklarında kirli nükleer enerjiyi istemiyor. Türkiye'de yaşayan insanların nükleer santrallerin tehlikeleri konusunda bilgilendirilmeye hakları var. Zaten Meclis'e taşımaya çalıştığımız 170 bin imza, insanların büyük çoğunluğunun nükleere karşı olduğunun kanıtlarından biridir" dedi.

"Hükümet, yapılan anlaşmaların halk tarafından sorgusuz sualsiz kabul edilmesini istemekte, hukuksal denetimden bile kaçmaktadır. Nükleer santrallerin tehlikeleri konusunda kamuoyunu uyaracak, yönetime halkın tepkisini yansıtacak her çalışmanın demokrasinin ve açık toplumun gereği olduğunu düşünüyoruz. Nerede ve ne zaman olursa olsun nükleer enerjiye karşı olmaya devam edeceğiz."

Mersin Nükleer Karşıtı Platform sözcüsü Sabahat Aslan da, nükleerin yaşam haklarına bir tehdit olduğunu ve Mersin halkının nükleer istemediğini ifade etti.

6 Temmuz'da 58 nükleer karşıtı eylemci, Rusya ile imzalanan Mersin Akkuyu nükleer santral anlaşmasının Meclis'te onaylanmaması için eylem yapmıştı.

Savcı, eylemciler hakkında altı aydan üç yıla kadar hapis cezası istiyor.

http://bianet.org/bianet/ifade-ozgurlugu/125729-yargilanan-nukleer-karsitlari-mucadeleye-devam

İlgili Dosyalar:

  1. nukleer kasitlari [JPG] [29.61K]
Share
İlgili Eğitim