Ana içeriğe atla
Image
Manşet Yatay Görseli
Share

Yavru balıklar için karar günü

Greenpeace’in “Seninki kaç santim?” kampanyasına imza atarak destek verenler şimdi de 21 Haziran'a kadar faks ile Bakanlığa yasal balık avlanma boylarının takipçisi olduklarını söylüyor.

İçerik Alınlık Resmi

Greenpeace’in “Seninki kaç santim?” kampanyasına imza atarak destek verenler şimdi de 21 Haziran'a kadar faks ile Bakanlığa yasal balık avlanma boylarının takipçisi olduklarını söylüyor.

Eylem kapsamında Bakanlığa bir günde 5.000 faks gönderildi. Kampanyaya bugüne dek 485.000 kişi imza attı.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, geçtiğimiz şubat ayında Greenpeace'in 'kırmızı telefon eylemi'nde arayan 2070 kişiye cevap olarak, www.kkgm.gov.tr adresinde yaptığı  açıklamada 21 Haziran’daki danışma kurulu toplantısı ile ilgili “Balık boylarının yeniden gözden geçirilmesine ilişkin talepler, Haziran 2011 ayı içerisinde yapılacak olan Su Ürünleri İstişare Kurulu gündemine alınarak, değerlendirilecek ve buradan çıkacak sonuç doğrultusunda gerekli düzenlemeler yapılacaktır. Kamuoyuna saygı ile duyurulur.” demişti. Bu da söz konusu toplantıda, tek bir türün değil, tüm ticari türleri içeren avlanma boyları listesinin tartışılması ve gerekli değişikliklerin yapılması demektir.

Greenpeace Akdeniz Denizler Kampanyası Sorumlusu Banu Dökmecibaşı: “Tarım Bakanlığı'na gönderilen bu faks mesajları, istişare kurulu ve yavru balıklar ile ilgili şubat ayında yaptıkları kamuoyu açıklamasını hatırlatmak ve alınması umut edilen doğru kararları desteklemek amacıyla  gönderilmektedir. Bu dilekçeler, yavru balıkların, denizlerin, endüstriyel balıkçılığın karşısında can çekişen balıkçının umuduna destek verenlerin sesidir. Bugüne dek Yarım milyona yakın insan kampanyaya destek verdi. Binlerce insan bakanlığı aradı, şimdi de bir günde 5000 kişi faks yolladı. Bakanlığın bunu göz ardı etmeyeceğini ve bunca insanın beklentisine cevap verecek kararlar alacağını umuyoruz” dedi.

Greenpeace'den gelen açıklamada ayrıca şu sözlere yer verildi:

Türkiye'deki ticari türlerin başında gelen lüfer, orfoz, kalkan, uskumru, palamut, barbunya ciddi anlamda tükenme riski yaşıyor. Sürdürülebilir balıkçılık yönetiminin ilk adımı yasal avlanma boylarının bilimsel üreme boyuna uygun belirlenmesidir. Oysa ülkemizde uygulanan yasal avlanma boyları, bu türlerin üreyebilecek boya gelmeden avlanmasına neden oluyor. Greenpeace, 21 Haziran’daki danışma kurulunda  öncelikle kalkan, orfoz, levrek, lüfer, palamut türleri olmak üzere avlanma boylarının bilimsel verilere uygun olarak değiştirilmesini istiyor.

http://www.ntvmsnbc.com/id/25224852/

Share
İlgili Eğitim