Ana içeriğe atla
Image
STGM-AB Danışma Süreci
Share

Avrupa Birliği’nin Sivil Topluma Desteği Nasıl Devam Etsin?

AB’nin sivil toplum destekleri programlama sürecine siz de katılın. Avrupa Birliği, Türkiye’de sivil topluma yönelik desteklerinin planlama aşaması için bir danışma süreci başlattı. AB programlarının tasarımına katkı sunmak için son tarih 26 Ocak 2023. 

Neden danışma süreci?

Danışma sürecine verilecek katkılar, AB tarafından desteklenecek programların belirlenmesinde dikkate alınacak ve geliştirilecek yeni projeler için ilham kaynağı olacak.

Son yirmi yılda AB destekleri, Türkiye’de sivil toplumun gelişimi için önemli kaynaklardan biri haline geldi. AB’nin bu desteklerin amacına ulaşması için planlama aşamasına sivil toplum katılımı büyük önem taşıyor. Bu nedenle, daha katılımcı bir planlama süreci için AB Türkiye Delegasyonu ile birlikte bir danışma süreci yürütüyoruz. 

AB sivil toplum desteklerinin programlama süreci ve önceki yıllarda hayata geçirilen projeler hakkında detaylı teknik bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.  Bu danışma sürecinin ise IPA olarak kısaltılan Katılım Öncesi Yardım Aracı kapsamında uygulanan özel bir program olan Sivil Toplum Aracı’nın (Civil Society Facility, CSF) 2024-2025 yılları planlamasına katkı sağlaması amaçlanıyor.  

Siz de görüş verin!

AB'nin sivil topluma yönelik desteklerinin planlamasına ilişkin 5 soru hazırladık. Bu sorulara vereceğiniz yanıtlarla görüşlerinizi bize ulaştırmanızı bekliyoruz. 

  1. AB’nin bugüne kadarki destekleri sivil toplum örgütlerinin ihtiyaçlarını ne ölçüde karşıladı? Sizce AB’nin mevcut programları daha iyi nasıl uygulanabilir? 
  2. Sizce, Türkiye’de sivil toplum örgütlerinin AB’nin destek olabileceği en önemli ihtiyaçları nelerdir?
  3. Sizce, Türkiye’de sivil toplum örgütlerinin güçlendirilmesi için AB ne tür destekler sunmalı? 
  4. AB’nin daha fazla desteklemesi gerektiğini düşündüğünüz bir konu ya da sorun alanı var mı? Hangi konulara öncelik verilmesi gerekir?
  5. Türkiye-AB ilişkilerine ve AB’nin Türkiye’deki desteklerinin planlama sürecine STÖ’lerin daha fazla katkı vermesi için sizce neler yapılabilir? 

Bu konulardaki görüş ve önerilerinizi bize 26 Ocak 2023 tarihine kadar [email protected] adresine e-posta ile gönderebilirsiniz.

Sizlerden gelen katkı ve görüşleri derleyerek AB Türkiye Delegasyonuna ileteceğiz. Yine bu katkıları (onayınız sonrasında) STGM web sayfasında da yayınlamayı planlıyoruz. Eğer katkılarınızın anonim olarak kalmasını ve yayınlanmamasını isterseniz bize bilgi vermeniz yeterli olacak.

Bilgilendirme Toplantısı

Danışma süreci ile ilgili olarak 10 Ocak tarihinde farklı kentlerden ve çalışma alanlarından STÖ temsilcileriyle bir araya geldik ve bir bilgilendirme toplantısı yaptık. Bu toplantıda kullandığımız sunuma ekteki dokümandan ulaşabilirsiniz. 

İlgili Eğitim