Ana içeriğe atla
Image
deprem açıklama
Share

Go For: Üniversite Öğrencilerin KYK Yurtlarından Çıkarılması Kanuna Aykırı

Geçtiğimiz hafta yaşanan büyük depremlerin ardından afetten etkilenen illerden tahliyeler devam ederken, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın 11 Şubat’ta "Üniversiteler uzaktan eğitime geçecek yurtlar misafirhane olacak” açıklamasının ardından yurtlar boşaltılmaya başlandı. Gençlik Örgütleri Forumu, konuya ilişkin bir bilgi notu yayınlayarak alınan kararın kanuna aykırı olduğunu söyledi. 

Go For açıklamasında, devletin başta deprem bölgesindeki gençler olmak üzere tüm gençlerin eğitim hakkını garanti altına alması gerektiğini vurgularken, depremzedelerin ihtiyaç duyduğu barınma imkanlarının sağlanması için ise kısıtlı sayıda olan KYK yurtlarından önce kamunun diğer tüm imkan ve mekanizmalarının harekete geçirilmesi gerektiğini söyledi.

Pandemi döneminde plansız bir şekilde okullarından koparılan gençlerin yalnızlığa ve hak ihlallerine mahkum edildiğini de hatırlatan açıklamada, benzer sürecin yeniden yaşanmaması için gerekli önlemlerin alınması gerektiği vurgulandı.

Kredi Yurtlar Kurumu uygulaması kanuna aykırı

Go For açıklamasında OHAL'in 10 il için geçerli olduğunu hatırlatarak, afetten etkilenen şehirler dışında kalan illerdeki öğrenci yurtlarının süreli veya süresiz olarak öğrencilere kapatılmasının kanuna aykırı olduğunu belirtti.

"Meclis kararında da belirtildiği üzere, olağanüstü hal depremden etkilenen 10 şehir için ilan edilmiş olup diğer illeri kapsamamaktadır. Bu nedenle OHAL ilan edilen şehirler dışında kalan illerimizdeki öğrenci yurtlarının süreli veya süresiz olarak öğrencilere kapatılmasına yönelik kararın uygulanması kanuna aykırıdır."

Yeni hak ihlalleri ortaya çıktı: Öğrenciler evsizleştiriliyor

Açıklamada KYK yurtlarında barınan öğrencilerin kendilerinden izin alınmaksızın eşyalarının boşaltıldığını da aktarılırken, yurtlardan ayrılmak zorunda bırakılan öğrencilerin ise barınma sorunu ile karşı karşıya kaldığı söylendi. 

"Gençlerin hali hazırda içerisinde bulundukları durumu sormadan ve/veya bu durum göz ardı ederek, yine plansızca yapılan bu yerleştirmeler/uzaklaştırmalar KYK yurtlarında konaklayan kişilerin özel hayatlarını ihlal etmenin yanı sıra gençleri evsizleştirmekte, mekansızlaştırmakta ve kimilerini çaresiz bırakmaktadır."

Türkiye için uzaktan eğitim sağlıklı bir biçimde uygulanamaz bir model

Açıklamada pandemi döneminde uygulanan uzaktan eğitimin halihazırda çok fazla soruna neden olduğu da hatırlatılırken, Türkiye'de çok sayıda gencin uzaktan eğitim için gerekli dijital ekipmana ve internet bağlantısına sahip olmadığı belirtildi.

"Türkiye’de yaşamakta olan gençlerin hatırı sayılır bir çoğunluğu halen uzaktan eğitim için gereken dijital ekipmana ve internet bağlantısına erişemez, ulaşabilenler ise eğitime dair verimliliğin %50’ye bile ulaşamadığını belirtirken, Türkiye için uzaktan/online eğitim sağlıklı bir biçimde uygulanamaz bir modeldir."

Açıklamanın tamamı için tıklayınız. 

İlgili Eğitim