Ana içeriğe atla
Image
dezenformasyon
Share

Medya Dezenformasyonu Projesi | Eğitim Duyurusu

13 Aralık'ta başlayacak olan Türkiye'de Medya Dezenformasyonuyla Mücadele isimli proje kapsamında, sivil toplum ve medya çalışanları ve temsilcilerine yönelik olarak düzenlenecek, ücretsiz 6 dersten oluşan, bilgi düzensizliği temalı Seminer Programı başlıyor.

rdme

NATO Kamu Diplomasisi Birimi tarafından desteklenen “Türkiye’de Medya Dezenformasyonuyla Mücadele” başlıklı, Türkiye’de bilgi düzensizliği ile mücadeleye katkı sunmaya odaklanan proje, bilgi düzensizliğine neden olan ve bu yolla bilgi ekosistemine derinden zarar veren faktörlerin neler olduğu, neden ve nasıl meydana geldiği ve hangi kanallarla engellenebileceği konusunda tartışmalar yürütmeyi, medyanın yanlış bilginin yayılması ve engellenmesindeki rolüne dikkat çekmeyi ve de bilgi bozukluğuna karşı Türkiye medyası ve sivil toplum kuruluşlarını daha dayanıklı hale getirmek amaçlıyor.

Marmara Üniversitesi’nden Prof. Dr. Emel Parlar Dal ve İstanbul Bilgi Üniversitesi’nden Prof. Dr. Emre Erdoğan tarafından yürütülen bu proje, 2020 yılının Kasım-Aralık aylarında gerçekleşen “Türkiye’de Dezenformasyon Direnci İnşa Etmek” ve 2021 yılının Haziran-Temmuz aylarında gerçekleşen “Türkiye’de Bilgi Düzensizliği ile Mücadele Etmek” isimli projelerin devamı olarak tüm medya ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve çalışanlarına yönelik olarak tasarlandı. 

2020 yılı Aralık ayında Türkiye’de Dezenformasyon Direnci İnşa Etmek başlıklı 12 dersten oluşan Seminer Programı’nı başarıyla tamamlayan 300’den fazla katılımcıya sertifika verildi. 2021 yılı Haziran ayında Bilgi Düzensizliği ile Mücadele projesi kapsamındaki Eğitici Eğitimi Programı’nda bilgi düzensizliği konusuyla ilgilenen 20 eğitici, proje koordinatörleri tarafından gerçekleştirilen iki günlük bir eğitimden geçerek bu konuda detaylı olarak bilgilendirildiler. Temmuz ayında ise eğiticiler Türkiye’nin pek çok şehrindeki katılımcılara yaklaşık ikişer saatlik çevrimiçi derslerle günümüz bilgi ekosistemi, yanlış bilginin dijital ortamda yayılımı, yanlış bilgiyle mücadele, küresel politikada dezenformasyon gibi konularda eğitimler verdiler; bu eğitimlere de toplamda 300’den fazla katılımcı katılarak sertifika almaya hak kazandı. Ardından bu eğitimler www.dezenformasyonegitimi.org internet sitesinde Dezenformasyon Eğitimi başlığıyla dileyen herkesin ücretsiz bir şekilde kullanıcı adı ve şifresiyle giriş yaparak her an ulaşabileceği açık erişimli bir kurs tasarlanarak desteklendi. 

Açık erişimli Dezenformasyon Eğitimi halen devam etmekle beraber, 13 Aralık’ta başlanacak “Türkiye’de Medya Dezenformasyonuyla Mücadele” başlıklı programda medya ve STK çalışanları/temsilcileri için 6 seminerden oluşacak kapsamlı bir seri hazırlandı. Bu seride, Prof. Dr. Emre Erdoğan “Bilgi Düzensizliğinde Temel Kavramlar”, Prof. Dr. Emel Parlar Dal “Uluslararası Örgütlerin Bilgi Düzensizliğiyle Mücadelesi”, Dr. Gökçe Gezer “Bilgi Düzensizliğinin Güvenlik Boyutu”, Doç. Dr. Sinan Alper “Bilgi Düzensizliğinin Psikolojik Boyutu”, Doç. Dr. Bilge Şenyüz “Medya Ekosistemi ve Bilgi Düzensizliği”, Büyükelçi (E) Tacan İldem “NATO’nun Dezenformasyonla Mücadele Stratejisi” başlıklarında çevrimiçi seminerler verecekler. Programın ardından ise kamuoyuna açık bir politika raporu yayınlanacak. 

Proje detayları ve önceki çalışmalar için www.rdmedu.com internet sitesini ve @rdismisedu isimli Twitter hesabını ziyaret edebilirsiniz!  

İlgili Eğitim